Екатеринбург
+7 (343) 3720016 Пн - Пт 09:00 - 19:00 ул. Предельная 57, корп. 3, этаж 5, оф. 3507
Продукция
№1 на Урале
Качество
Лучший поставщик в регионе
Заказать звонок

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely nothing but a statement of expenditure and income. In accordance with Article 112 regarding the Constitution, «the Union Government lays a statement of the predicted receipts and spending for the 12 months, from April 1 to March 31, before both the homes of Parliament».

The expression spending plan hails from the old French term “Bougette” this means bag. It really is a quantified plan that is financial current, previous and future income and spending associated with the Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with after declaration is correct about Budget?

We. It really is a statement of budget for a period that is future aiming proposed expenditure and way of funding it.

II. Article 111 regarding the Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a declaration of believed receipts and spending according of each and every year that is financial.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which for the following is related into the procedure Green’ objective?

A. Manufacturing of tomato, onion and potatoes

B. Manufacturing of tomato, chili and potatoes

C. Creation of pulses, onion and potatoes

D. Creation of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which for the policy that is followingYojna) bring 5 lakh acres under natural farming?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

4. Which Bill had been proposed become moving to fix dilemmas in infrastructure agreements, PPP cashcall mortgage rates and Public Utilities?

A. Ability Development Programme

B. Businesses Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Provider Tax become exempted on general insurance schemes under which scheme:

A. Businesses Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the following statement (s) is/are related into the yearly financial record (Budget)

We. The yearly statement of finance is divided in to three parts, consolidated fund, contingency investment and account that is public.

II. All profits raised by the us government, money lent and receipts from loans written by the federal government flow in to the fund that is consolidated of.

III. Article 112 of this Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a statement of believed receipts and spending according of each and every monetary 12 months.

Find the proper statement (s):

Ans: D

7. Which for the after Yojna offered premium that is nominal greatest ever payment in case there is crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

8. Consider the statement that is followings) is/are related towards the MUDRA Yojna.

We. It’s been initially created as a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being added by it.

II. In accordance with this joyna, loan is released through Mudra bank card with a pre-assigned borrowing limit plus the payment tenure is really as high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with the after scheme is associated with the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the following statement (s):

We. Budget is the method of planning company quotes

II. Budgetary control may be the way to achieve performance based on spending plan

Which for the after statements is/are proper about spending plan, cost management & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is just a wider concept whereas Budget and cost management are narrower principles

II. Budget is the method of planning company quotes.

Which regarding the statements that are following correct?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. Based on the 2018-19 spending plan message of Arun Jaitley, Asia are at 3rd ranking based on exactly just exactly what?

A. Purchasing Energy Parity (PPP)

B. Gross domestic item (GDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

About the author

Leave a Reply